Datacenter Eemshaven laat zijn brandveiligheid al jaren ‘bewaken’ door FireX. Deze rustte het datacenter in 2006 – toen nog een gloednieuw pand van 20.000 vierkante meter – uit met een brandmeld– en ontruimingssysteem en het watermistsysteem van Marioff HI-FOG®. FireX bleef daarna betrokken voor het jaarlijks onderhoud. Op dit moment staan er upgrades op de planning waarbij FireX alle installaties in de datazalen en het kantoorgedeelte zal optimaliseren.
Datacenter Eemshaven was zestien jaar geleden het eerste datacenter in Eemshaven. “Het bedrijf stelde zware eisen aan zijn brandbeveiliging”, weet FireX-projectleider Geert van Grunsven nog, verantwoordelijk voor het brandmeld- en ontruimingssysteem. “Die waren zwaarder dan de voorschriften waren, want volgens de letter van de wet viel het datacenter onder ‘lichte industrie’. Ze wilde het beveiligingsniveau echter vele malen ophogen. Onder meer met volledige bewaking met rookmelders in de kantoren, aspiratiesystemen in de datazalen en een watermistsysteem als blusinstallatie voor het hele gebouw.” FireX ging met die wens aan de slag en verzorgde zo zijn eerste integrale opdracht waarbij watermist-, brandmeld- en ontruimingssystemen waren gekoppeld.
Aspiratiesysteem voor nauwkeurige locatiebepaling
“Het brandmeld- en ontruimingssysteem bestond uit een basisbrandmeldcentrale met handmelders, automatische melders en flitsers ter ondersteuning van het geluid. Deze zijn via een intelligente lus met elkaar verbonden zodat elke melding is uit te lezen. Daarmee weten ze zeer nauwkeurig waar de melding zich voordoet.” Verder installeerde FireX 22 aspiratiedetectiesystemen: een buizensysteem dat continu luchtmonsters uit een ruimte neemt om zelfs zeer kleine onzichtbare rookdeeltjes te detecteren. Daarmee kan al in de smeulfase van een beginnende brand erger worden voorkomen.
Watermist beheerst brand en beperkt waterschade
“En begint er toch wat te smeulen, dan komt het watermistsysteem in actie”, aldus projectleider Ivo Kleijn die als watermistexpert bij Eemshaven is betrokken. “Watermist maakt gebruik van een nevel van microdruppels waardoor er veel minder water vrijkomt dan bij een traditionele sprinklerinstallatie. Terwijl de bluskracht intact blijft. Zo is de kans op waterschade minimaal, wat in een datacenter natuurlijk van grote waarde is. Daarnaast heeft watermist een enorm koelingsvermogen waardoor een beginnende brand snel onder controle is.”
Testfase is één grote risico-inventarisatie
Bij de installatie – en met name bij de koppeling – van alle systemen is de testfase altijd cruciaal. Bij Eemshaven was dat niet anders. FireX besloot hier onder meer een echte brand na te bootsen om het integrale systeem te testen. Geert: “Je moet dan denken aan het doen van brandproeven met beukenhouten blokjes om de reactiesnelheid van de systemen te bepalen. Het is aan de klant om vervolgens te zeggen hoe snel het blussysteem moet reageren op het meldsysteem. Dat luistert erg nauw omdat je echt op zoek gaat naar de balans tussen brand- of waterschade. In feite is het één grote risico-inventarisatie: het is logisch dat je een brand zo snel mogelijk in de kiem wil smoren. Maar een hoge brand- of rookgevoeligheid betekent wel dat het systeem sneller reageert.”
Upgrade voor brandveilige toekomst
Om het datacenter brandveilig te houden, hebben ze in eigen huis een aantal beheerders aangesteld. Zij weten, dankzij instructies van FireX, precies wat ze moeten doen om de systemen ‘uit te lezen’. FireX zelf zorgt voor het jaarlijks onderhoud van de installaties. Binnenkort start een grootschalige optimalisatie van alle systemen en ook daar mag FireX zich over buigen. Geert ziet het als een mooi signaal dat ze tevreden zijn over de in het verleden verleende service en de expertise. “We zitten nooit stil als het gaat om product- en systeemkennis. Of om het in de praktijk brengen van actuele wijzigingen in NEN-normen en regelgeving. We gaan de systemen dus updaten volgens de allerlaatste eisen en met behulp van de meest recente productontwikkelingen zodat ze er weer vele jaren tegen kunnen. Dan is en blijft datacenter Eemshaven ook in de toekomst brandveilig.”