Het historische Paleis Het Loo in Apeldoorn is compleet vernieuwd. In 2018 ging het voormalige koninklijk paleis – inmiddels een museum – dicht voor een fikse verbouwing en het verduurzamen van de technische installaties. Onderdeel van de technische verbeteringen: een watermistsysteem van Marioff, ontworpen, geleverd en geïnstalleerd door FireX. In april 2022 opent Paleis Het Loo haar deuren weer voor het publiek.
Met het HI-FOG®-watermistsysteem heeft het paleis zeer hoge brandveiligheidsomstandigheden gecreëerd voor het gebouw, de museumcollectie, de museummedewerkers en het publiek. Naast een effectieve brandbestrijding beperkt het systeem in geval van brand ook de waterschade.
Beperken van nevenschade
“Daar is verzekeringstechnisch absoluut naar gekeken”, weet projectleider Ivo Kleijn van FireX. “Want je kunt wel een uitstekende blusfaciliteit hebben, als daar flink wat nevenschade uit voortkomt, ben je als museum nog steeds ver van huis.” Bij het watermistsysteem van Marioff komt na branddetectie een fijne nevel van microdruppels vrij die onder hoge druk de brandhaard direct beheerst. De nevel haalt ook alle zuurstof bij de brandhaard weg én koelt de omgeving af. Hierdoor blijft de schade beperkt.
Geen concessies aan authentiek interieur
Het paleis, dat door aannemer Heijmans in volle glorie is hersteld, neemt bezoekers mee door de bijzondere geschiedenis van het paleis, het Huis van Oranje en Nederland. De kamers zijn op 17e-eeuwse wijze ingericht, inclusief authentieke plafond- en marmerschilderingen. “In een omgeving zoals deze wil je geen concessies doen aan het interieur. Tegelijkertijd moeten mensen, collectie en gebouw wel veilig zijn. Een modern branddetectiesysteem is dus een must. HI-FOG® kan aan zowel interieureisen als brandveiligheid tegemoet komen, met dank aan de compactheid van het systeem, de smalle leidingen en de kleine vernevelingskopjes.”
Duurzaamheid troef
Het HI-FOG®-watermistsysteem sluit ook naadloos aan op de verduurzamingsdoelen van Paleis Het Loo. Ivo: “Deze installatie verbruikt aanzienlijk minder water dan traditionele sprinklerinstallaties zonder aan bluscapaciteit in te boeten. Dat brengt ook met zich mee dat er slechts een beperkte watervoorraad nodig is – en er dus geen grote waterbergingsvoorzieningen nabij het paleis nodig zijn.” Daarnaast verwerkte FireX zorgvuldig geselecteerde en duurzame materialen in het ontwerp. “Dat is standaard”, bevestigt Ivo, “want met onze ontwerpen streven we altijd naar verlaging van de levenscycluskosten van onze opdrachtgever. Duurzame materialen helpen daarbij.”
Training technische dienst
Onderdeel van het FireX-dienstenpakket is ook dat het bedrijf zorgdraagt voor het testen, in bedrijf stellen, certificeren en daarover rapporteren van het systeem. Ivo: “Uiteraard is het belangrijk dat de installatie vervolgens langdurig als nieuw blijft werken, zonder storingen. Daar bestaan regels voor, allemaal in het kader van de brandveiligheid. Daarom verzorgden we voor de technische dienst van Paleis Het Loo een training zodat deze de installatie elke twee weken zelf kan testen.”